Буџетот за 2024 година ќе тежи 5,5 милијарди евра

Bez autora
Nov 15 2023

Буџетот за 2024 година е проектиран на 343,6 милијарди денари или 5,5 милијарди евра, а во 2024 година се очекува да забрза економскиот раст и да изнесува 3,4 отсто во услови на зголемување на инвестициите, раст на потрошувачката на солидно ниво и закрепнување на надворешната побарувачка, изјави премиерот Димитар Ковачевски.

Премиерот истакна дека во буџетот ќе има пари за зголемени плати, пензии, социјална помош и за сервисирање на обврските кон кредиторите. Најголем придонес, вели тој, ќе имаат бруто-инвестициите од државата, а двигател на растот ќе биде и поддршката на приватниот сектор.

Стапката на инфлација се очекува да се стабилизира на 3,6 отсто во услови на стабилно ниво на цени на енергенти и храна. Во 2024 година се очекува раст на бројот на вработени на 2 отсто, а номиналниот раст на платите е проектиран на 8,4 отсто.

Расходната страна е за 5,8 % повисока од 2023 година, а приходите се проектирани на 310,1 милијарда денари или 5,040 милијарди евра.

Премиерот најави дека капиталните расходи ќе бидат 733 милиони евра и дека „буџетот има изразена развојна компонента“, при што се планира инвестициски циклус за економијата да застане на здрави нозе.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik